четврток, јуни 27, 2019

Контакт

Вашето име (задолжително)

Вашиот Email (задолжително)

Предмет

Вашата порака

To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Препорачани 1

 1. Katerina says:

  Почитувани,

  Како портал којшто е доста актуелен, Ви се обраќаме анонимно за нерегуларности во назначувањето на в.д. директори на дел од средните училишта при градот Скопје. Се надеваме дека нема да останете глуви на нашето барање да го објавите текстот којшто Ви го испраќаме со цел јавноста да дознае за непочитувањето на позитивното законодавство од страна на градоначалникот на градот.

  Срдечен поздрав!

  Продолжува урнисувањето на образованието со постапките на градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов

  Образованието е столб на секое општество и само јако образование може да даде и силно општество со способни млади луѓе. Кај нас тешко дека може да зборуваме за јако образование бидејќи во последните 10 години тоа се урниса. И место оваа власт која е веќе 2 години на кормилото да се потруди тоа да го поправи тие продолжуваат со истите методи. Законот е создаден за да се почитува, но кај нас тоа изгледа зависи кој како го толкува. За обичниот човек секое непочитување на законите има строги санкции. Кога челниците на власт не почитуваат пропишан закон тие се однесуваат арогантно, па дури и безобразно, па ние обичните мора да наоѓаме начини тоа да го поправиме.

  Законот за средно и основно образование е многу јасен во однос на тоа кој може да биде именуван за директор или в.д. директор на едно училиште. Меѓу повеќето одредби е и онаа дека: именуваното лице требада има уверение за положен испит за директор и сертификат за познавање на англиски јазик. За жал во неколку средни училишта на Град Скопје, како што се АСУЦ “Боро Петрушевски”, СУГС “Димитар Влахов”, СУГС “Шаип Јусуф”, градоначалникот потпишал решенија за назначување в.д. директор на лица кои не ги исполнуваат гореспоменатите услови, и покрај тоа што во училиштата од редот на наставниците има лица кои ги исполнуваат истите и кои можат да одговорат на позицијата. Е сега да беше градоначалникот по професија било што друго па да речеме нешто не му е јасно, ама и самиот тој еправник. Се поставува и прашањето, каде е тука инспекторатот, зошто се молчи? Па нели сме правна држава! Наместо да се става млад, способен и квалитетен кадар на раководни места, се „враќаат“ долгови на сопартијци и на такви места се поставуват нивните браќа, сестри, чичковци, теки, стрини, па и комшии. Грешка може да се направи еднаш па и двапати, но да се греши постојано и покрај укажувањата е знак на ароганција и безобразлук. Останува да се надеваме дека за овие „пропусти“ не знаел градоначалникот и дека најбрзо ќе преземе мерки согласно законот и овие грешки ќе бидат отстранети. Но едно на сите треба да ни биде јасно, власт може да се води само со соработка со народот. И еднаш засекогашда се научи лекцијата дека моќта е во народот, во обичниот човек кој ви ја дал таа власт да ја водите не на сила, туку почитувајќи закони.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

error: Содржината е заклучена!